Eventyret om Norge

Etter å ha levd en god stund i Spania, England og Argentina, og reist på lengre turer til mange land langt hjemmefra har jeg nå begynt å tenke som mange der ute. At Norge er som et eventyrland. Vakkert som et eventyr, fredelig som et eventyr, med konge og dronning, og alltid med en lykkelig slutt.

Folk er som kjent inndelt i mange trosgrupper og når det kommer til eventyr finnes gruppen som tror på eventyr og de som ikke tror på eventyr. Jeg tror vanligvis ikke på eventyr. Selv ikke da jeg var veldig liten trodde jeg på eventyr. Jeg likte dem godt, men jeg var for realistisk til å tro på hekser og troll og jeg synes ihvertfall det var fjollete at prinsesser skulle drive og bli kapret.

Jeg derimot digga historien om Hans og Grete for den slemme stemoren trigget noe i meg, akkurat som i Askepott og i Snehvit, og jeg synes synd på barn som ikke ble behandlet bra. Jeg likte ideen om å bo med 7 dverger og skape seg sin egen lojale vennegjeng og sammen bekjempe ondskap. Jeg forguda Pippi, men historien om henne er jo ikke noe eventyr.

Historien om Norge derimot. Den er et eventyr.

Et eventyr

Historien om Norge skildrer først og fremst forholdet til Sverige og Danmark hvor Norge på mange måter fremstilles som lillebroren til de sistnevnte. De to større brødrene har vært mer framfuse og selvsikre, og derfor til tider dominert Norge, ved at de har vært sterkere, tidlig ble venn med mektige kontinental-Europa, trodde de alltid visste best og kunne mest – i kjent søskenflokkstil.

Norge er den som de to eldre brødrene ikke trodde kunne klare å få til noe som helst. Tradisjonelt var Norge lite ambisiøs og holdt seg mest for seg selv med selvforsynende jordbruk og fiske, og drev lite sjøfart eller produksjon sammenlikna med de mer eventyrlystne storebrødrene, derav ble landet stemplet som ganske uinteressant internasjonalt. Det kan også tenkes at som det minste og lite ambisiøse landet, ble Norge sett på som udugelig og nesten litt bortskjemt som fikk samarbeide og delta på viktige slektstreff med storebrødrene og prefirere kusiner og fettere likevel. Mange så nok Norge som den stillferdige lillebroren det heller ikke ble stilt krav til.

Men så viste det seg plutselig at Norge kunne noe likevel. Plutselig var Norge smartere, mer taktisk og mer lyttende og oppmerksom på andre og deres ve og vel og behov for hjelp. På denne måten nådde Norge mange mål, og oppnådde større populæritet i verden enn de mer egoistiske brødrene. Samtidig er Norge blitt et symbol på den nordiske fangstmann kontra den europeiske jordbruker. Norge har alltid fisk å finne i havet, dyr i skogen, mineraler i fjellet og olje under havbunnen. Norge leter og finner, er kreativ og lykkes, mens andre land bygger sitt landbruk, og senere sin industri gjennom århundrer med hardt arbeid, ryddet sten for sten.

Så selv om Norge historisk har blitt fremstilt som litt dum og naiv i det internasjonale, har landet i ettertiden bevist å bekjempe sine dominerende brødre og møte vekstutfordringer uten motforestillinger. Norge har i de siste årtier vist å seire over Sverige og Danmark og vunnet i kampen mot medlemskap i EU, uten å måtte gi avkall på noe av sitt kongerike. Og Norge fremholdes stadig som en idealskikkelse globalt og oppfattes både internt og eksternt som utvikler av de spesielle «gode norske verdiene». Disse verdiene kan være mot, likhet, hjelpsomhet og idealisme.

Dette bildet av Norge har paradoksalt nok blitt forsterket gjennom Ivo Caprinos dukkefilmer av norske folkeeventyr. I realiteten har Norge like ofte lykkes ved ren flaks og tilfeldig eller ufortjent hjelp fra andre. Historien er slående lik den om Espen Askeladden.

Og livet i dagens Norge er like uvirkelig som det er virkelig, avhengig av om du står på utsiden eller innsiden. Heldig som jeg er, født inn i det, velger jeg å tro på det.

One comment

  1. Pingback: Eventyrlandet Norge | All that JAS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s