Utgjør en forskjell som reisende!

Visste du at turisme er en av verdens største (og raskest voksende) serviceindustrier, som ansetter omkring 235 million (tall fra 2010) mennesker i verden; circa 8 prosent av den totale globale arbeidskraften? Eller at mer enn 1 milliard mennesker reiste utenfor landegrensene sine i 2012 til tross for den temmelig usikre globale økonomien?

Dette er rekordtall innen internasjonal turisme, og viser en økning på 20 millioner reisende fra 2011, i følge statistikk fra Verdens turismeorganisasjon UNWTO.

For å markere den nye rekorden har UNWTO lansert en kampanje, med navnet One Billion Tourists: One Billion Opportunities, hvis mål er å oppfordre turister til å utgjøre en positiv forskjell som reisende. UNWTO peker hovedsakelig på at selv de minste handlinger som reisende kan ha gedigne påvirkninger på menneskers livssituasjon og destinasjoner, – hvis de multipliseres med en milliard.

Som del av kampanjen ble folk bedt om å stemme på et reisetips som vil tjene destinasjoner mest, og tipset som vant var “buy local”. Dette betyr at turister oppfordres til å kjøpe lokal mat og suvernirer, overnatte på lokale hotell og ansette lokale guider for å forsikre seg om at forbruket deres bidrar til å øke inntekten og jobber blant vertssamfunn (de vi besøker).

Handlingene dine teller, sa UNWTO generalsekretær, Taleb Rifai, under kampanjelanseringen. “Og det er vår beskjed til de en milliard reisende. Gjennom riktige handlinger og valg, kan hver turist representere en mulighet for en mer rettferdig, inkluderende og bærekraftig fremtid.”

Image

Taleb Rifai

Det som er så unikt for turismeindustrien sammenliknet med andre industrier er at dens forbrukere direkte møter de fleste produsentene av varen de har kjøpt/ kjøper (selve ferieturen). Hvilket betyr at turister som forbrukere har en unik enorm kraft i å bekjempe menneskelig og miljømessig utnyttelse. Dersom reisende tar noen enkle bevisste og ansvarlige valg, selv i en feriesituasjon hvor fokus i utgangspunktet er langt ifra oppgavebasert, kan de utgjøre en stor forskjell i andre menneskers liv.

Ikke minst; hvis mange flere reisende hadde reagert når de opplever noe de mener er helt på grensen hva angår åpenbart uetiske forhold, og med engasjement fortalt eventuelle turoperatører/ hotell om sine bekymringer, ja da kunne vi ha flyttet fjell. Helt seriøst. Og når jeg påstår det, tenker jeg spesielt på turisme til såkalte utviklingsland, hvor fattigdom er utbredt og de fleste lokalfolk selv aldri engang har muligheten til å ta seg en ferie.

At UNWTO som den bastionen de er hva angår lover og regler, reguleringer og prioriteringer innen globalt reiseliv, endelig virker å ta dette temaet på alvor, er vel og bra. Men sant skal sies at andre organisasjoner før dem lenge har forsøkt å inspirere folk til å tenke mer over sin rolle som reisende.

Inspirert av organisasjonen Tourism Concern som i over to tiåar har jobbet for menneskerettighetsbeskyttelse innen turisme, har jeg satt sammen 10 nyttige tips til å utgjøre en forskjell som reisende. Tourism Concerns mål er at turisme alltid først og fremst skal tjene lokalsamfunn, som er helt i tråd med konseptet ansvarlig turisme som jeg skriver om titt og ofte (og klinte til og tok en mastergrad i). Ved å gjøre bare noen av tipsene om til handling på din neste reise, hevder Tourism Concern at du personlig er med på å bekjempe utnyttelse innen turisme.

Du finner de ti tipsene her!

Edit, mars 2014: I 2013 økte turismenæringen med 5 prosent fra året før, til 1,087 milliard reisende.

One comment

  1. Pingback: 10 tips til ansvarlige turister | The Gipsy Giraffe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s