Hvordan reise etisk til Myanmar

myanmar

Siden åpningen av Burmas grenser (nå kalt Myanmar) har turismen til landet økt eksplosivt. Fram til slutten av 2010 oppfordret Aung San Suu Kyi og hennes parti en total boikott av turistreiser til landet, men i tiden etter at Burma har åpnet seg mot omverdenen har de gått fra oppfordringen om boikott til oppfordringen om ansvarlig turisme.

Tourism Transparency er en organisasjon som lenge har jobbet med å oppfordre reiselystne om hvordan reise ansvarlig til Myanmar, og den 1. mars ble endelig en offentlig kampanje med 30 tips om dos and don’ts for turister lansert på flyplassen i Yangoon av Tourism Transparency og the Hanns Seidel Foundation. Kampanjen er støttet av den nasjonale regjeringen.

Budskapet er at turisme til Myanmar utvilsomt kommer til å påvirke mange burmesers liv og at reisende derfor bør være med på og påvirke turismen. Dette kan du gjøre ved å tilse at pengene dine gagner den lokale økonomien.

I 2011 tok nye reformer fart i Burma, som har vært et diktaur i nesten hele sin moderne historie. Politiske fanger har sluppet fri og medisensuren er slakket opp og omverdenen har svart med å heve sanksjoner, økt bistand og sterke diplomatiske forbindelser. Men, reformene til tross fortsetter fredlige demonstranter å fengles med hjelp av undertrykkende lover. I noen deler av Myanmar rår væpnet konflikt og fra landets vestre deler kommer alvorlige og troverdige rapporter om etnisk rensning, sier Dr. Andrea Valentin fra Tourism Transparency.

Burma er veldig langt ifra å være et demokrati og den reelle makten ligger fortsatt hos militæret. Det råder en alvorlig menneskerettighetssituasjon i landet, selv om dette kanskje ikke merkes for den enkelte turist, sier Dr. Valentin

Derfor er det så viktig at alle besøkende setter seg inn i hvilke grep de kan ta for å bidra til at de støtter den lokale befolkningen og ikke militæret.

Les mer om Tourism Transparencys arbeid her, og last ned brosjyren Dos and donts gratis her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s